Influencer marketing og E-varehandel

Jeg er nå i gang med del tre av faget digital markedsføring der foreleser Karl Philip Lund skal undervise i emnet E-varehandel. I løpet av våren skal vi blant annet lage vår egen nettbutikk og nettside/blogg. Tiden fremover blir spennende, lærerik og interessant, så det er bare å følge med!

E-varehandel har vokst enormt over de siste årene, spesielt under corona-pandemien. Du kan bestille omtrent alt du måtte ønske og få det levert hjem, med kun noen klikk på internettet! Den banebrytende måten å handle på har truet mange butikker og virksomheter. E-varehandel er derfor et emne som det er svært viktig å ha kunnskap om, både for bedrifter og forbrukere.

GRENSEN: Netthandelen øker, men den omstridte norske fribeløpsgrensen eksisterer fortsatt. (Ill.: Pixabay.com)
Bilde hentet fra: https://www.cw.no/butikk-netthandel-tolletaten/gebyrsjokk-pa-netthandel/765186

Influencer marketing

E-varehandel har også økt fordi influensere stadig reklamerer for produkter og tjenester via sosiale medier. Dette kalles «influencer marketing» eller på godt norsk, influensermarkedsføring. Mitt aller første innlegg på denne bloggen skal handle om nettop dette, influencer marketing.

Påvirkningsmarkedsføring som en også kan kalle det, er markedsføring som skjer via sosiale medier gjennom kjente fjes eller såkalte influensere sine plattformer. Influensere får betalt for å demonstrere og informere om produkter eller tjenester. De reklamerer med andre ord overfor sine tusenvis av følgere. Slik markedsføring blir stadig mer populær og store bedrifter og virksomheter benytter seg av denne strategien. Enorme deler av markedsbudsjettet går rett i lommen på influensere i bytte mot for eksempel, et instagram-innlegg. Det kan faktisk være vanskelig å tro hvor store deler av markedsbudsjettet som går til slik markedsføring.

Gjør influencer marketing noe bra for samfunnet?

Det er så og si umulig å skrolle gjennom sosiale medier uten at slik reklame fra influensere dukker opp. De reklamerer for alt fra sminke, skjønnhet og velvære, til mat, telefon-abonnement og solbriller. Som forbruker kan du ofte benytte deg av rabattkoder fra influenserene sin reklame som gjør at du kan handle for rimeligere priser. Det er ofte en positiv ting for forbrukerne å motta slike rabattkoder, samtidig som det kan skape behov en ikke hadde før reklamen dukket opp. Dette kan føre til press om kjøp, men også bidra til å øke det altfor høye forbruket vi mennesker har.

Mange er ofte skeptiske til reklame og betalte anbefalinger fra influensere, noe jeg godt kan forstå. Mener de virkelig det de sier, og ikke minst, bruker de produktene de reklamerer for i det private? Dette kan man ikke vite med 100% sikkerhet, så man må derfor ta en egen vurdering av vedkommendes og produktets pålitelighet.

Influensere oppstod først og fremst via blogger for mange år siden, før de gikk mer og mer over til sosiale medier som Instagram, Snapchat, Youtube og Tik tok. På disse bloggene delte vanlige mennesker sitt daglige liv, både positive og negative sider. Åpenheten fra bloggerne om vanskelige ting har hjulpet mange helt vanlige folk opp igjennom. Det er godt å lese om vanskelige ting ting du selv opplever eller kjenner deg igjen i. Vonde og ofte tabubelagte temaer trenger å bli snakket om for et mer aksepterende samfunn. Influensere er også å finne i holdningskampanjer, der de ikke nødvendigvis vil selge deg noe men påvirke eller informere om viktige temaer. Dette er en positiv ting fordi informasjonen når ut til mange på kort tid. Holdningskampanjer eller lignende arbeid kan også være frivillig.

How to Calculate the Value of Influence | VisionEdge Marketing
Bilde hentet fra: https://visionedgemarketing.com/measuring-influencer-marketing/

Influencer marketing er blitt en stor business

Enten du er skeptisk eller ikke, er influencer marketing blitt en enorm business for mange. Så stor at det finnes flere ulike management som håndterer og jobber sammen med kjente fjes og influensere. Et eksempel på dette er Eccentric People. De jobber med kommersielt innhold, produksjon, tv og underholdning med en rekke kjente ansikt. Tone Damli og Iselin Guttormsen er eksempler på influensere de jobber med. Dette er to kvinner med flere hundretusener av følgere hver, som deler stort og smått fra livene sine blandet med sponset innhold og reklame.

Jeg tror influencer marketing har kommet for å bli og det er viktig at bedrifter er åpne for denne type markedsføring. Det kan gi både bedriften og produktet mye interesse og vareprat.

-Elida

2 tanker om “Influencer marketing og E-varehandel

  1. Hei Elida,

    Så fint at du har publisert første blogginnlegg, bra jobbet! Jeg liker spesielt oppbygningen på innlegget ditt, samt at du benytter underoverskrifter og bilder for å bryte opp innlegget – fortsett slik! I tillegg er det veldig fint at du har fått satt opp bloggen og utformet en forside/tema.

    Stå på videre – jeg gleder meg til å lese ditt neste innlegg!

    Thea K, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *