Refleksjonsnotat fra opprettelse av nettbutikk og teamarbeid

Vi går nå mot slutten av dette semesteret og det er tid for å reflektere over reisen vi har vært på. Del tre av faget Bærekraftig og digital varehandel har omhandlet e-varehandel med Karl Philip Lund som ansvarlig foreleser. Jeg har samarbeidet og jobbet tett sammen med to stykker fra klassen, siden første dag på Høyskolen Kristiania. Dette er noe jeg har vært svært fornøyd med og satt stor pris på. Vi har hjulpet hverandre, motivert hverandre og samarbeidet godt hele veien. Det var derfor ingen tvil om å gjennomføre dette prosjektet sammen. 

Planlegging

Da vi fikk utlevert oppgaven diskuterte vi hvilke muligheter vi hadde. Vi landet ganske fort på å lage en nettside for klesbutikken Ditto. Ettersom at det ene gruppemedlemmet vårt er eier av Ditto, så vi mange gode muligheter. De to første delene av dette semesteret bestod av faget Bærekraftig varehandel med Arne Nygaard. Vi lærte viktigheten av bærekraft, hvordan ulike forsyningskjeder fungerer og generelt om varehandel. Derfor passet det også bra å lansere nettbutikk for Ditto som er en bærekraftig butikk.

Bildet hentet fra: https://leverageedu.com/blog/teamwork/

OKR

Noe av det første vi lærte i dette emnet var OKR. OKR står for Objective and Key Results og er en målstyringsmetode. Du velger et Objective/hovedmål og 3-5 Key Results/delmål. Gruppen min og jeg satte oss tidlig ned for å sette våre OKR, slik at vi hele tiden visste hvilken vei vi skulle gå. Vårt Objective var «Vi skal bygge en velfungerende nettside for klesbutikken Ditto Store», og Key Resultsene var slik:

  1. Ha 50 000 besøkende på nettsiden i løpet av juni.
  2. Omsette for 40 000 før juli.
  3. Få omtale av Høyskolen Kristiania.

Vi ville helt fra starten av sikte høyt, ettersom at Karl Philip oppfordret oss til å ha høye ambisjoner. Det var også veldig interessant å høre studentene fra året før fortelle om sine erfaringer og resultater.

Vi måtte etterhvert sette ned våre Key Results fordi vi innså at vi ikke kom til å komme helt i mål. Jeg er allikevel glad for at vi hadde høye ambisjoner. Delmål 1 og 2 kan fortsatt nås, noe som hadde vært veldig gøy! Vi skal etterhvert lansere flere plagg på nettsiden noe som vil hjelpe med å nå delmålene. Merkeklær som Nike, Vans, Off-White og andre store merker vil øke trafikken til nettsiden. Vi vil forhåpentligvis skaffe oss nye kunder som ikke har handlet hos Ditto før, kanskje fordi de ikke bor i Oslo. En nettbutikk full av vintage merkeklær kan en ikke motstå, selvom en ikke bor nærme Ditto på Majorstuen.

Gjennomføring

Etter all planlegging var gjort var det bare å sette i gang! Vi fordelte de forskjellige arbeidsrollene med en gang, slik at alle visste hva de skulle gjøre. Vi har jobbet tett sammen og hjulpet hverandre når vi har stått fast. Det har vært mye teknisk arbeid med plattformen Wix som vi lanserte nettbutikken gjennom. Vi har også gjort mye fysisk arbeid, som å ta bilder, lage Tik Tok og spille inn videoer. 

Blogg, LinkedIn & sertifiseringer

I dette faget har vi blitt gitt ulike kurs og sertifiseringer som vi skal gjennomføre. Dette er en strukturert måte å lære på fordi du må fullføre et kurs laget av profesjonelle. Du må ha riktig svar for å komme videre, noe som gjør at du må sette deg godt inn i temaet du tar kurset i. Jeg synes dette har vært en fin måte å lære på. 

Noe av det jeg har brukt mest tid på dette semesteret er bloggen, og blogginnleggene jeg har skrevet. Jeg synes i starten det var flaut og rart å skulle opprette en blogg og publisere innlegg. Dette var noe jeg ble vandt til veldig fort, og som jeg nå synes er helt greit å gjennomføre. 

Det var vært mye å gjøre på kort tid. Alt fra blogginnlegg til oppdateringer på basecamp, til forelesninger og gruppemøter. Å starte egen blogg har også vært veldig lærerikt. Jeg har fått god skrivetrening og lært meg hvordan wordpress fungerer. I løpet av dette faget har det vært stort fokus på LinkedIn, noe jeg synes er positivt. Jeg har forstått viktigheten av plattformen og lært hvordan en kan bruke den på best mulig måte.

Bildet hentet fra: https://www.viewsonic.com/library/education/active-learning-matters/

Læringsutbytte

E-varehandel har vært veldig lærerikt og spennende, da jeg har vært med på å starte en egen nettbutikk. Hittil i min skolegang på Høyskolen Kristiania har jeg kun jobbet med teori og faglig innhold, ikke skapt noe i praksis. Dette er første faget der vi gjør noe annet enn å levere arbeidskrav og eksamener basert på lært teori. Jeg synes det har vært positivt å gjøre noe nytt og annerledes, samtidig som det har vært en stor omstilling. 

Noe av det jeg har satt størst pris på i denne delen av faget, er alle forelesninger med gjesteforelesere. Det er da jeg lærer best fordi ulike mennesker fra bransjen kommer og forteller om hvordan de jobber, erfaringene de har og hvordan arbeidslivet faktisk er. Jeg synes det er veldig lett å følge med på slike forelesninger fordi de ikke går gjennom tung teori eller pensum, men ekte erfaringer fra arbeidslivet, som jeg en dag skal ut i. Jeg har også satt svært stor pris på at forelesningene har blitt tatt opp. Det fører til større frihet og det har vært lettere for meg å forholde meg til forelesninger og andre ting som må fullføres i forhold til skolen.

Dersom jeg i fremtiden vil starte min egen bedrift har jeg god erfaring fra dette faget, noe jeg setter svært stor pris på. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *