Fremtiden til digital markedsføring

Digital markedsføring har vært til stedet i flere år nå og er svært relevant den dag i dag. Spørsmålet blir jo derfor hvordan utviklingen av digital markedsføring vil se ut i de kommende årene. Det er umulig å si svaret på dette, men en kan jo prøve. Så, i dette blogginnlegget skal jeg skrive om nettopp dette!

Digital markedsføring er i stadig endring, og det å forstå endringer og implikasjonene av disse er viktig. Å markedsføre en bedrift handler om å prioritere ressurser og penger der det gir mest avkastning på kort og lang sikt. Markedsføring skjer like mye digitalt, men det er allikevel en umulig oppgave å få til helt perfekt.

Bildet er hentet fra: https://marketingstockport.co.uk/news/how-can-business-prepare-for-a-digital-future/

Chatbots

Såklate «chatbots» er tilgjengelige 24/7, og de hjelper med å avdekke vanlige spørsmål folk har. Dette er et godt eksempel på hvordan «menneskehjelp» har blitt byttet ut med datamaskiner. Denne teknologien er svært hjelpsom og bidrar til å gjøre bedrifter mer tilgjengelig. Det er mange fordeler med denne teknologien, de svarer med en gang, har tilgang til informasjon om kjøpet ditt, og mister aldri tålmodigheten. De har ikke de samme nyansene som et menneske, men er allikevel en del av mange bedrifters digitale strategi. En kan nesten stusse over en nettside uten denne teknologien, så det vil derfor være en del av den digitale fremtiden.

Influenser marketing

Influensermarkedsføring er en svært effektiv måte å spre budskapet ditt til et stort publikum. I stedet for å markedsføre direkte selv, betaler du en influenser med ønsket publikum til å gjøre jobben for deg. Det sies at denne type markedsføring er mer effektiv fordi folk stoler mer på enkeltpersoner enn store upersonlige bedrifter. Ettersom et sosiale medier generelt blir mer integrert i samfunnet vårt, øker det muligheten for reklame gjennom mange ulike kanaler og profiler. Jeg mener influensermarkedsføring vil bli større og større og være en viktig del av digital markedsføring i lang tid fremover.

Virituell virkelighet & utvidet virkelighet

Virituell virkelighet, VR, går ut på å erstatte så mange sanseinntrykk som mulig med virituelle og digitale inntrykk. Utvidet virkelighet, AR (augmented reality), vil si at man ikke erstatter alle sanseinntrykk, men legger et lag med digitalt tilleggsinnhold oppå et bilde. Et eksempel på dette er Pokémon Go spillet som plasserer en Pokémon foran deg på skjermen og når du bruker filtre på Snapchat.

Bildet er hentet fra: https://readwrite.com/6-ways-to-implement-ar-vr-into-your-business-today/

VR har vært tilstedet en stund, men har ikke tatt helt av på alle områder enda. Eiendomsmeglere og utviklere har dessuten begynt å vurdere implementering av både VR og AR når det kommer til å presentere bygninger og eiendommer før de er bygget. VR og AR innenfor digital markedsføring kan for eksempel være en app som gjør at du kan prøve på en hatt eller en leppestift uten å ha produktet fysisk, eller la kunden oppleve hvordan det er å være i den faktiske butikken via VR. For å implementere dette i din digitale strategi må du som markedsfører ansette eller utvikle et teknisk ekspertteam. Dette vil være kostbart men, det kan gi gode resultater og du får et forsprang på den digitale markedsføringen.

Blokkjeder

Blokkjeder en en ny teknologi som kan ivareta kvaliteten av informasjon som vi får. Blokkjeder forventes å påvirke næringsliv og offentlig sektor enormt de kommende årene. Teknologien er en kryptert database som inkluderer alle aktiviteter (nodes) gjennom forsyningskjedene (produktets livssyklus). Fremtiden vil være avhengig av blokkjeder i den form av at bedrifter bruker det til å registrere, lokalisere, spore og synliggjøre enhver digital transaksjon.

Bildet er hentet fra: https://coinweb.no/hva-er-blockchain/

En plantasjearbeider kan merke palmefrukt ved å benytte mobil teknologi når frukten høstes. Dermed kan informasjon som lokalisering av treet, plantasje-ID, arbeiderens ID, dato og tidspunkt registreres «realtime» i blokkjeden. Sluttproduktet kan supplere gjennom QR-koder for at kundene skal kunne følge palmeoljens vei fra innhøsting til forbruk. Slik teknologi kan og bør, også benyttes når det kommer til produksjon av klær. Det vil være svært attraktivt for kunder å se når, hvor og hvordan, plagget de kjøper er laget. Dette vil også bidra til mer bærekraftig produksjon, fordi svært få mennesker ønsker å kjøpe klær når de ser at plagget er laget av miljøfiendtlige midler, produsert av barn i Asia. Dersom klesproduksjonen dokumenteres gjennom blokkjeder vil det være umulig å skjule slikt uetisk arbeid. Dette vil være en smart teknologi å implementere i den digitale markedsføringen.

Hvor er vi om 100 år?

Ting vi i dag tar for gitt, kunne vi aldri forestille oss for 100 år siden. Vil teknologi vi i dag forestiller oss, bli realitet om 100 år igjen? Mest sannsynlig ja. Det vil ikke være sjokkerende at nye industrielle revolusjoner oppstår i fremtiden. Jeg tror at fremtiden består av enda smartere maskiner, mer automatisering og mindre menneskelig deltakelse. Ettersom at jeg studerer markedsføring kommer jeg også til å jobbe med det digitale. Så, jeg håper naturligvis utviklingen til den digitale markedsføringen blir spennende. På den andre siden tror, og ikke minst håper jeg, at vi setter en grense på hvor langt vi skal ta teknologien. Dersom alt blir automatisert og digitalisert sitter ikke mennesker igjen med stort å gjøre.

Dette blogginnlegget er inspirert av og inneholder kilder fra følgende artikler:

Dagens Næringsliv- Alt du trenger å vite om VR og AR.
Oats- How digital marketing might change in the future.

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese blogginnlegget mitt, jeg håper du lærte noe nytt!

-Elida Midttun Berg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *