Sosiale medier påvirket stormingen av den Amerikanske kongressen

Sosiale medier og digitale roller vokser stadig, og de spiller en sentral rolle i våre liv og i samfunnet vi lever i. De er svært nyttige fordi de fasiliterer kommunikasjon, tilhørighet og massemønstring. Vi ser både positive og negative konsekvenser og effekter fordi utfallet gjerne handler om intensjonene til brukerne. Det har over de siste 5-10 årene skjedd mye på sosiale medier og digitale plattformer som det er vært å holde seg oppdatert på. Hendelser som setter store spørsmålstegn ved teknologi og teknologibruk.

Jeg skal derfor i dette innlegget skrive om hvordan stormingen av den Amerikanske Kongressen 6. januar 2021 ble organisert i sanntid via sosiale medier.

Bildet hentet fra: https://www.hcn.org/issues/53.2/north-extremism-the-washington-d-c-siege-has-western-roots-and-consequences

For over ett år siden kunne verden følge med mens hundrevis av tidligere president, Donald Trump, sine tilhengere tok seg inn i den amerikanske kongressbygningen i Washington DC. Bakgrunnen for dette var å hindre at Joe Biden skulle bli godkjent som ny president. Handlingen ble i stor grad fremprovosert av Trump ettersom han den aktuelle dagen holdt et folkemøte utenfor Det hvite hus, like før kongressen skulle møtes. I talen formidlet han at «hvis dere ikke slåss som et helvete, vil dere ikke ha noe land lenger», og ba dem om å sette kursen mot kongressbygningen. Fem mennesker døde og rundt 140 politifolk ble skadet.

To uker før dette oppfordret han også tilhengerne sin til å utføre en demonstrasjon 6. januar. Han brukte i dette tilfellet den sosiale medier plattformen Twitter, der han blant annet skrev «Be there, will be wild».

Bildet hentet fra: https://direkte.vg.no/maktovertagelsen-i-usa/news/de-stormet-kongressen-qanon-sjaman-og-vaapenfanatiker.najefwFpn

Spørsmålet er, hvilken påvirkning hadde sosiale medier til denne demonstrasjonen? Donald Trump har mange millioner følgere på Twitter. Som tidligere president har han naturligvis mange tilhengere av seg. Ved å kun skrive noen få ord på Twitter, der han oppfordret til å demonstrere, så vi hvor ekstremt utfallet ble. Sosiale medier har svært stor makt i samfunnet vårt, spesielt store profiler med enormt publikum. Donald Trump sa aldri ordrett at noen skulle angripe kongressen, men han hauset allikevel opp til en demonstrasjon og leverte et budskap om at folk skulle vise sin tillit til han. En slik tweet fra en så innflytelsesrik mann garanterer ønskelig resultat.

Reaksjon

Målet om å hindre Joe Biden i å bli ny president vil neppe fungere. Det tar lang tid før Trump gir lyd fra seg den dagen. Etterhvert ble det postet en video på Twitter der han sier «I know you are in pain, I know you’re hurt. We had an election that was stolen from us.. We love you, you’re very special. I know how you feel. But go home, and go home in peace.» Senere postet han også denne tweeten:

Bildet hentet fra: https://twitter.com/jonkarl/status/1359212589453049873

Donald Trump har i mange år brukt Twitter som en plattform der han ytrer sine meninger. Vi ser i dette tilfellet hvor stor påvirkning det har. Det oppleves som ekstremt, uprofesjonelt og ikke minst farlig.

Dette blogginnlegget er inspirert av og har kilder fra disse artiklene:
-Aftenposten- På disse sosiale mediene ble stormingen av kongressen organisert. Slik spres hat og konspirasjonsteorier fortsatt.
https://www.aftenposten.no/kultur/i/dnpk8A/paa-disse-sosiale-mediene-ble-stormingen-av-kongressen-organisert-slik-spres-hat-og-konspirasjonsteorier-fortsatt.
-Wikipedia- Storming av den amerikanske kongressen 2021. https://no.wikipedia.org/wiki/Stormingen_av_den_amerikanske_kongressen_2021
-VG- 6. januar var en test.
https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/lVb9dG/6-januar-var-en-test

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese dette innlegget.

-Elida Midttun Berg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *