Unicef-case

Det er stadig flere arbeidsgivere som benytter seg av såkalte case-oppgaver i forbindelse med rekruttering. Det viser seg at hvordan kandidatene løser disse utgjør en god indikator på hvorvidt det vil bli en vellykket ansettelse for begge parter. Disse casene er ofte svært konkrete og kan bli en realitetsorientering for mange studenter. Jeg skal derfor benytte muligheten til å teste meg på et slikt case i dette blogginnlegget. Caset skal omhandle Unicef, som står for United Nations Children’s Fund.

Jeg har tatt utgangspunkt i stillingsannonsen de utlyser som Digital markedsfører SEM spesialist, og tar utgangspunkt i informasjon jeg finner på deres nettside, sosiale medier og via Google-søk. Denne besvarelsen vil ta for seg Unicef sine digitale kanaler, kundereisen, eventuelle forbedringer, måling og analyse i Google Analytics, SEO og hvordan de kan bli mer synlig i organisk søk.

Bildet hentet fra: https://www.embeddingproject.org/resources/unicef-water-sanitation-and-hygiene

Unicef sine kanaler

Unicef befinner seg på en rekke ulike kanaler. De befinner seg på TikTok, Twitter, YouTube og Instagram.
TikTok: 373 800 følgere.
Twitter: 9,1 million følgere.
Twitter Norge: 10 500 følgere.
YouTube: 584 000 følgere.
Instagram: 10 millioner følgere.
Instagram Norge: 24 400 følgere.
Unicef poster jevnlig på alle kanalene de benytter seg og når til sammen ut til flere millioner. Jeg benyttet meg av SocialBlade for å få innsikt i antall følgere, poster, likes og lignende. Dette er en fin måte å få innsikt i tall vanlige følgere ikke ser. Under ser vi tall fra YouTube kanalen deres.

Skjermbilde hentet fra SocialBlade.

I tillegg til dette har de en velfungerende og oversiktlig nettside. Du forstår raskt hvilken side du har kommet til når du klikker deg inn på unicef.no. Du forstår at de arbeider for barn ettersom at det står «unicef, for hvert barn», øverst på siden. Forsiden består av en meny med blant annet «vårt arbeid, «om oss», «kontakt oss», noe som er positivt. Helt til høyre på siden står det også «gi et bidrag». Det er veldig enkelt for brukeren å finne frem til det en leter etter, og ikke minst donere penger.

Skjermbilde hentet fra unicef.no

Jeg vil si at Unicef sine målsettinger med sine digitale kanaler er å spre informasjon, dele arbeidet de utfører, engasjere mennesker i veldedig viktig arbeid og ikke minst, så har de et mål om å få inn penger til videre arbeid. Nederst på nettsiden til Unicef får du muligheten til å melde deg inn i nyhetsbrevet deres. Dette er veldig positivt og en viktig faktor for å engasjere mennesker. Jeg mener allikevel at dette burde plasseres lengre opp eller «poppe» opp med en gang du kommer inn på nettsiden.

Skjermbilde hentet fra unicef.no

Unicef sin synlighet

Organisk søk handler om å rate høyt på søkemotorens rangering av relevante resultater ved et søk. Når jeg googler Unicef, er målet å ende opp som det øverste resultatet av de organiske søkene. Da jeg gjorde nettop dette kom Unicef sin nettside opp som annonse på første plass. Andre plass var Unicef.no uten annonse. Under kom de ulike kanalene til Unicef. Da jeg googlet «veldedighet barn» var ikke resultatet like bra. Konkurrerende aktører som Redd barna, Plan-norge og flyktninghjelpen kom høyere opp enn Unicef.

Skrembilde fra Google.

Hvordan optimalisere organisk søk gjennom SEO

Det finnes 4 steg for å optimalisere søkemotoroptimalisering, SEO.

1- Lage nettside
Du må ha en egen nettside, enten det er en blogg eller en nettbutikk. Det er svært viktig å integrer SEO-verktøy, ettersom at de vil hjelpe deg med å optimalisere resultatene dine i organisk søk. Gode verktøy er for eksempel Google Analytics, Google Tag manager, Google Search console og Google Trends. Alle disse git gode analyser over nettsiden.

2- Nøkkelord
Etter å ha integrert ulike SEO-verktøy til nettsiden din, er det viktig å velge ut relevante nøkkelord du vil optimalisere deg på. Når du skal finne ut av dette kan du benytte deg av Google Trends. Her ser du hvilke søkeord som brukes mest innenfor din bransje, og du får noen ord å ta utgangspunkt i, for så å finne de du selv velger å fokusere på. Du må huske på to ting under utvelgelsen: velg et nøkkelord som samsvarer med merkevarens posisjonering og velg et nøkkelord som har mindre konkurranse. I denne planleggingen kan en også benytte seg av verktøy som Google Keyword Planner, SEMrush og UBERsuggest.

3- On page optimalisering
On page optimalisering handler om å optimalisere nettsiden. Fokuser på titlet, meta-beskrivelser og overskrifter. Det handler om mer enn bare et fint layout på nettsiden, du må score bra på Googles kriterier.

4- Off page optimalisering, ekstern linking.
Off page optimalisering handler om å skape et godt innhold på nettsiden, slik at du løser problemene for leserne dine. Dette kan blant annet gjøres gjennom å linke til andre nettsider gjennom samarbeid, slik at dere sammen rater høyt i Google. Du bør også benytte deg av online PR, e-postmarkedsføring og sosiale medier.

Bildet hentet fra: https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/de-maatschappij/wat-doet-unicef

Unicef bør følge denne malen for å optimalisere organisk søk. De bør fokusere på å komme høyere opp på Google, fordi konkurrerende aktører kommer høyere opp når en søker på ord som «veldedighet barn» og «donere penger til barn». Andre tiltak de kan gjennomføre er:
-Ha kjendiser som ambassadører og få de til å legge ut lignende saker som Unicef eller andre relevante saker som passer de. Det er større sannsynlighet for at de gjør det gratis ettersom at det er veldedig arbeid. YouTube vokser i Norge og det vil være en god i ide å få for eksempel Hanna Martine til å informere og engasjere følgerne sine om et prosjekt Unicef jobber med.
-Ha samarbeid og konkurranser med ulike merkevarer. Dette er gratis markedsføring for merkevaren i tillegg til at de støtter en god sak. Jo større premier, dess mer oppmerksomhet og engasjement. Dette kan for eksempel ta plass på begge parter sine sosiale medie plattformer. Unicef kan for eksempel ha et samarbeid med Rema 1000 der en del av salget fra all små-is går til Unicef. Dette passer perfekt nå som sommeren er på vei!
-Fokusere på tilrettelagt markedsføring med segmentering av kjønn, alder, geografi og interesser på Instagram og Facebook.
-Lage mer enn en annonse. Ha ulike annonser slik at de kan analysere resultatene fortløpende og se hva som fungerer best.

Unicef lever av frivillig støtte, jeg vil derfor si at de viktigste målene er registrering av nye medlemmer, registrering av nyhetsbrev og andre donasjoner. Markedsføringen deres bør derfor ha dette som målsetting. Google Analytics er et svært effektivt verktøy som gjør at en lett kan lese resultater og gjøre eventuelle justeringer eller endringer underveis. Analyser som vil være viktig for målsettingen deres vil være:
-Hvor mange som klikker seg inn på annonsene.
-Hvor mange som besøker nettsiden.
-Hvor nettsidens inngående trafikk kommer fra.
-Hvilke søkeord har blitt brukt.
-Hvilken funksjon på nettsiden får flest klikk.
-Hvor forlater søkeren nettsiden på.
-Hvor mange registrerer og avregistrere seg for nyhetsbrev.

Dette var et spennende case å besvare. Jeg har selv tatt en vurdering av ulike tiltak Unicef kan gjennomføre, basert på deres visjon og mål, og prøvd å tenke slik en markedsfører ville tenkt.

Tusen takk for at du tok deg tid til å lese dette blogginnlegget, jeg håper det var lærerikt!

-Elida Midttun Berg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *